Deel 10 | Proefklant | Leestijd 8 minuten

Gepubliceerd op 29 juni 2023 om 22:15

In deze blog lees je hoe de sessies waren met mijn proefklant. Ik moest een intakegesprek afnemen en 2 sessies doen van drie uur bij de proefklant.

Voordat ik deze blog plaatste heb ik mijn proefklant dit laten lezen en haar toestemming gevraagd. Heel dankbaar dat ik dat van haar heb gekregen!

CHAOS in letterstenen neergelegd. Chaos in je hoofd en huis.
Vraagteken; wie was mijn proefklant?

Wie was mijn proefklant?

Dat ga ik jullie natuurlijk niet vertellen i.v.m. privacy. Ik kan jullie wel een omschrijving geven van de proefklant. Dit was een getrouwde moeder met 3 kinderen onder de leeftijd van 10 jaar. Ze werkte 2,5 dag buitenshuis en thuis deed ze daarnaast ook nog administratief werk. Ze las mijn berichtje en ze was op zoek naar rust en overzicht, ze ervoer chaos in haar huis en hoofd. En ze dacht: ‘waarom ook niet’, het is gratis en laten we eens kijken wat het oplevert?’.

De hulpvraag

Voor haar gevoel was ze de hele dag aan het opruimen oftewel verplaatsen van spullen, speelgoed en/of spullen van anderen. Het speelgoed van de kinderen overheerste in de woonkamer en het was te chaotisch voor de kinderen om te weten (en voor haarzelf) waar ze het moesten neerleggen en/of terugzetten. Ze ruimde op voor een ander uit schaamte. Ze wist niet goed hoe ze moest beginnen, waar ze moest beginnen en hoe ze het netjes kon houden. De kelder was ook een ruimte die ze vermeed en waar chaos de boventoon voerde. Ze miste structuur in het huishouden en was snel afgeleid door de telefoon. Ze ervoer te weinig tijd voor andere dingen, voor bijvoorbeeld stille tijd of even op pad gaan.

Een moeder die het niet meer ziet zitten, overal chaos om haar heen en speelgoed en rommel op de vloer en bank.
Erika Stolk Professional Organizer geeft advies en begeleiding naar meer rust in je leven, ontspannen en effectief leven. Met vreugde en voldoening. Meer overzicht en structuur in je huis en je hoofd. Meer ruimte in je huis, ontspullen en opruimen

Mijn ideale klant

Even een uitstapje… Voor mijn ondernemersplan moest ik ook nadenken over mijn ideale klant. Deze proefklant wás mijn ideale klant, hoe mooi dat zij zich aanmeldde! Ik was hier heel erg blij mee, want ze had alle aspecten die ik heel erg leuk vond om mee te werken. Het was niet alleen opruimen, maar het was ook het structureren van het huishouden, kijken naar de weekplanning en routines. Het complete plaatje waar ik graag andere vrouwen bij help, zodat ze weer rust en balans vinden. Weer ontspannen kunnen leven en genieten, maar ook tijd creëren voor stille tijd.
Toeval bestaat niet, ik zag dit als Gods leiding voor haar, maar ook voor mij.

Op kennismakingsgesprek

In dit gesprek, ca. één uur durend, maken we eerst kennis met elkaar. Ik leg dan uit hoe het gesprek verder loopt, we bespreken haar wensen en behoeften. Wat is het probleem, wat is de oorzaak, wat heeft ze zelf al geprobeerd en hoe gaan we dit oplossen. We doen een rondje door het huis, in dit geval alleen de benedenverdieping en ik bekijk de situatie. We bespreken wat de knelpunten zijn in huis. Daarna geef ik een korte schets van het plan van aanpak. In haar geval waren twee sessies van drie uur veel te weinig. Maar we moesten het er maar mee doen. We hebben daarom gekeken hoe ik haar het beste op weg kon helpen.
De oorzaak was o.a. chaos in huis, dus de eerste sessie gingen we aan de slag met de speelhoek/dressoir, omdat het speelgoed ook de boventoon had in de woonkamer. Zodat ze straks weet hoe het moet en ze niet meer het gevoel heeft dat ze de hele dag loopt op te ruimen.
De tweede sessie wilde ik gaan gebruiken om voor haar meer structuur in het huishouden te creëren en meer tijd voor andere dingen.

Foto's hoe het was:

Eerste sessie: opruimen

Aan de slag met de speelhoek/dressoir.  Dit was een hoek van de woonkamer en overal lag speelgoed. De dressoir die daar stond werd gebruikt als opbergruimte voor het speelgoed en dit zouden we zo behouden. In het dressoir lag werkelijk echt alles door elkaar; van speelgoed, bestek/servies, sloffen, papiertjes, strijkkralen, tekenspullen, knutselspullen, boekjes, allerlei losse spelonderdelen en andere onderdelen van speelgoed. Dit werd een hele klus! Hoe meer er door elkaar ligt, hoe meer werk je eraan hebt.
Het was heel begrijpelijk dat ze chaos ervaarde. We begonnen met de vloer leegmaken, zodat we ruimte hadden om het speelgoed in categorieën op te splitsen. En dan ook echt de hele vloer, tot aan onder de radiator toe. Wat ik wist, sorteerde ik zelf meteen en wat ik niet wist schoof ik door naar haar om dit een plek te geven. Nadat de vloer leeg was, konden we de ruimte gebruiken om soort bij soort te leggen: lego bij lego, knutsel bij knutselspullen, jongensspeelgoed,  boerderijspullen, tekenspullen, kleispullen, spelletjes etc.
Vooraf had ik gevraagd of ze bij de kinderen wilde polsen wat voor hen belangrijk was, waar ze graag mee speelden en of er dingen zijn die ze niet meer pakten. Zodat de kinderen niet voor verrassingen kwamen te staan als ze thuis kwamen. Waar ze mee speelden bleef en voor sommige dingen zoals tekenspullen geldt: dat het altijd handig is dat ze aanwezig zijn.

We hebben daarna kastje voor kastje, laatje voor laatje zo helemaal uitgepluisd.
Ook hebben we er een sopje bij gepakt en meteen even schoongemaakt. Terwijl zij nog wat dingen aan het uitzoeken was, ben ik gaan nadenken over de indeling. We hebben de dressoir ingedeeld met de middelen die er waren en er zijn geen bakken aan toegevoegd:  dit kon ze later altijd nog wel doen.
We hebben alles een vaste plek gegeven en ik heb er een geprint labeltje bij geplakt, zodat het voor haar en de kinderen duidelijk is wat waar hoort te liggen.
We kozen ervoor om de spelletjes naar een andere kast te verplaatsen in de woonkamer, dichter bij de plek waar ze spelletjes doen aan tafel  en dat alle kinderboekjes die her en der stonden naar de dressoir gingen.

Het was flink aanpoten omdat binnen drie uur gedaan te krijgen! Daarnaast was dit ook de eerste keer voor mij om zo een sessie te doen, ik ben een doorpakker en daarnaast moest ik ook de klant in de gaten houden, heeft ze moeite met bepaalde dingen? Hoe vergaat het haar? Ging het niet te snel? Dit evalueerde ik ook na afloop, ze zei dat ze dit juist nodig had om even door te pakken; dat ik het overzicht voor haar hield en de opdrachten gaf. Ze had geen moeite met keuzes maken en dit had ze vooraf ook al aangegeven, dit maakte dat het opruimproces snel ging, maar ook snel kon! Daardoor konden we dit ook afkrijgen in 3 uur tijd.
Nu het netjes en overzichtelijk was ingedeeld, heb ik haar uitgelegd hoe ze het ook netjes kan houden. Ze weet nu ook hoe ze een volgende opruimproject kan aanpakken; want er zijn nog meer kasten en ruimten die daar uitgezocht moesten worden.

Foto's na het opruimen:

Sessie twee: routines, structuur en planning

Aan het begin van de tweede sessie kon ik het natuurlijk niet laten om eerst bij de dressoir te kijken, hoe het daarmee stond. Ik kwam een week later en het was redelijk. Er lagen nog wel wat losse spulletjes op verkeerde plekjes, de kinderen moesten hier nog goed in begeleid worden. Ik heb meteen met haar even door de kast heen gelopen en laten zien hoe ze het ook up-to-date kon houden. Alléén vaste plek geven is namelijk niet voldoende. Routines zijn hier ook van belang! Ze moest elke avond na het eten, als de kinderen gingen opruimen, meteen controleren of het goed was gedaan. Zo niet, dan kon ze het uitleggen en laten zien hoe het wel moest.  Zo hou je het netjes! Elke dag ben je dan maar 10 minuten bezig om het netjes te houden en dat i.p.v. de hele dag!

Daarna zijn we gaan zitten voor de planning. We hebben eerst de dagen doorgenomen, hoe ziet haar week er nu uit en wat moeten we anders gaan doen.

1. Routines
We hebben als eerste naar de routines gekeken, dat de ochtenden en avonden soepel gaan lopen en dat er controle heerst. Haar wens is dat ze ’s morgensvroeg zelf rustig kan opstarten zonder kinderen en nu werd dat opgelost met een scherm en dan ontbijten in de woonkamer op de bank. Mijn advies was: door op tijd op te staan, had ze tijd voor haar zelf. Door goede voorbereiding in de avond had ze de tassen voor school en de vaatwasser klaar voor het ontbijt, voordat de kinderen naar beneden kwamen. Zo kon ze met de kinderen samen ontbijten aan tafel, zonder afleiding dat er nog dingen moesten gebeuren. Ze heeft zo meer aandacht voor en regie over de kinderen. Dit bespaarde haar ook de broodkruimels en servies in de woonkamer ’s morgensvroeg.

2. Was routines.
Daarna hebben we gekeken naar de was. Na de routinetaken is de was het belangrijkste van het huishouden. We hebben wassen geminderd, wat ze mooi wat besparing gaf. Daarna gekeken welke dagen mogelijk was om te wassen en hier vaste dagen aan te koppelen voor bepaalde wassen. Je hoeft nooit meer na te denken welke was je nu moet doen en je grijpt ook niet mis met sportkleding bijvoorbeeld.

3. Huishouden structureren.

De basis van het huishouden wat wekelijks moet gebeuren hebben we ingepland in haar week. Het helpt ook om er even tijden achter te zetten, zodat je weet hoe lang iets duurt. Dit geeft je een inkijk of je er ook niet te lang mee bezig bent. Ik kan dan zien of het ook reëel is en de oorzaak aanpakken waarom iets zo lang duurt. In haar geval waren dat de spullen die overal lagen en waar heel veel tijd in zat om dat eerst te moeten opruimen. Ze was zo lang bezig met opruimen, dat ze er een dagtaak aan had. Ook de afleiding van de telefoon vertraagde haar werk. Door vaste momenten, bijvoorbeeld ’s avonds alleen even op social media, creëerde ze weer meer tijd voor haar huishouden.

4. Weekplanning
Als de werkdagen en het huishouden in haar planning staat, hebben we gekeken naar de extra dingen zoals; extra taken in huishouding, administratie etc. Uiteindelijk hield ze zoveel tijd over, dat zelfs ik verbaasd was met wat we bereikt hadden! Haar week was flexibel geworden, als ze niet hoefde te werken, dan wist ze wat ze dan kon doen en ze had tijd voor uitstapjes gekregen.
We waren allebei heel blij met het resultaat!

Weekplanning maken
First Jezus Then Coffee. Eerst tijd voor Jezus en God, daarna pas de dag beginnen.
Timemanagement en weekplanning maken

Hoe verder na de twee sessies?

Ze was er nog niet na twee sessies en ze moest de routines en het ritme eigen maken, ook had ze nog ruimten en kasten in het huis die nog aangepakt moesten worden. Ik heb haar voorbereid dat er vaak altijd even een terugval kan zijn, door omstandigheden of als er een situatie veranderd. Dit geeft niet, geef jezelf even de time-out zodat je kunt wennen aan een bepaalde situatie of verandering. Herpak jezelf, dit doe je door een datum vast te stellen wanneer je het weer gaat oppakken, bijvoorbeeld de dag dat de school weer begint na de vakantie.
Een paar maanden nadat ik geweest was, was dit inderdaad het geval. Door gebeurtenissen was ze het ritme even kwijt, maar ze was zich hiervan bewust en had als doel dit na de vakantie weer op te pakken. En dat is stoer en knap van haar! Super gemotiveerd om hiermee door te gaan, want ze weet wat het haar oplevert: rust, ruimte, structuur en overzicht! In huis, maar nog meer in haar hoofd!

Ze schreef onderstaande review voor mij, waar ik heel blij en dankbaar voor ben:


⭐⭐⭐⭐⭐

Ik heb de samenwerking met Erika als erg prettig ervaren. Het voelde ook echt als een samenwerking.
In praktische zin zijn we aan de slag gegaan. Erika weet van aanpakken, wat ik erg fijn vond.
We hebben open met elkaar kunnen praten, o.a. over waar ik tegenaan loop.
Erika luistert goed en vraagt ook door zodat ze een goed beeld heeft.
We hebben alles doorgelopen rondom structuur en tijdsplanning. We hebben ochtend-, middag- en avondroutines opgesteld, waar ik gelijk mee aan de slag ben gegaan. Wat een fijne ervaring was dit. 
Ik ben Erika dan ook erg dankbaar voor de tijd die ze bij mij is geweest. 

Op naar meer rust en ruimte in hoofd en huis!


Nadat ik mijn proefklantsessies had afgerond door een verslag in te leveren én de review van mijn proefklant werd mijn diploma opgestuurd. En wauw, wat een stappen in mijn ontwikkeling!

 

In mijn volgende ‘kijkje achter de schermen’ deel ik hoe ik verder gegaan ben na het behalen van mijn diploma professional organizer, want wat moest ik nog veel doen…

 

Herken jij je in het verhaal van deze proefklant?
Wil jij ook graag hulp hierbij? Meer rust en overzicht in je huis en hoofd?
Laten we dan vrijblijvend kennismaken en dan kijken we wat ik voor jou kan betekenen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.